Dušan Mandić (©Starsport)
Dušan Mandić (©Starsport)

Mandiću specijalno priznanje, Ferencvarošu pobeda i šanse za F8 LŠ: Prvi poraz Igora Milanovića

Vreme čitanja: 3min | sre. 30.03.22. | 20:48

Mađarski velikan ponovo nadigrao Novobeograđane

Propustio je Novi Beograd priliku da vicešampionu Evrope izmakne stolicu i gurne ga ka provaliji, mogao je na domaćem terenu da dovede Ferencvaroš u nezavidnu situaciju i revanšira mu se za poraz iz prvog kruga Lige šampiona. Nije bio ni blizu. Mađarski velikan ohladio je novobeogradski klub, zaustavio mu je seriju i vratio se u igru za plasman na Fajnal-ejt Lige šampiona - 14:11 (6:3, 1:0, 2:4, 5:4).

Igor Milanović neće lepo pamtiti debi u Ligi šampiona kao trener Novog Beograda, posle šest pobeda - po tri u regionalnoj ligi i srpskom šampionatu - trofejni stručnjak doživeo je prvi poraz. A, meč sa Ferencvarošem će što pre iz sećanja pokušati da potisne i Dušan Mandić, kome je uoči početka meča uručeno priznanje za najboljeg igrača u 2021. godini od strane specijalizovanog portala totalwaterpolo.

Izabrane vesti

Izuzetno loše prvo poluvreme, naročito na defanzivnom planu, gurnulo je novopečenog učesnika Lige šampiona ka trećem porazu u društvu najboljih. Škripalo je u odbrani, lako su Gergo Fekete i Danil Merkulov ostvarivali dobre pozicije, a kada su im se priključili veteran Marton Vamoš i Luka Damonte, domaćin je ostao bez ikakvog odgovora.

Sezona lova na ruske vaterpoliste svečano je otvorena prelaskom Konstantina Harkova u hrvatske redove. Odranije je bilo poznato da će levoruki bombarder promeniti državljanstvo, slično je i sa Ivanom Nagaevim, kome Nemci po ubrzanom postupku od kada je počeo rat u Ukrajini sređuju pasoš, a najveća misterija je hoće li putem sunarodnika krenuti i Dimitri Holod, odnosno Danil Merkulov. Na bazenu “11. april” Merkulov je demonstrirao za kakve je domete, ruska haubica lansirala je projektil koji je Gojko Pijetlović ispratio samo pogledom.

Učenik novljanskog Jadrana i dubrovačkog Juga jedini je iz Ferencvaroša i prvom poluvremenu uspeo da zatrese mrežu, a da njegov tim u datom trenutku nije imao igrača više. Krenuo je vicešampion Evrope na sve ili ništa u srpskoj prestonici kako bi zadržao šanse da se početkom juna nađe na završnom turniru Lige šampiona i ponovo vidi Beograd. Srpski centar Nemanja Ubović pokrenuo je rafal protiv koga Novi Beograd nije imao lek.

Strahinja Rašović (©Starsport)Strahinja Rašović (©Starsport)

Konstantno su vaterpolisti mađarskog velikana opterećivali bekove rivala i slali ih van igre, a potom bi nepogrešivo koristili te situacije. Najviše je profitirao Gergo Fekete na liniji od dva metra, hvatao je lopte i sprovodio ih u mrežu. Odbrana Novog Beograda nije odisala sigurnošću, lako je pucala, a napad je u potpunosti zatajio u drugom kvartalu. Na početku je još i koliko-toliko funkcionisao, Nikola Jakšić, Radomir Drašović i Duško Pijetlović su koristili pravovremena dovavanja saigrača, da bi zatim nastao tajac. Neprijatnu tišinu prekinuo prekinuo je Silard Janšik.

Novi Beograd se konsolidovao u nastavku, dotegao je odbranu posle pogotka Luke Damontea kojim je Ferencvaroš otišao na “plus pet”. Svezao je domaćin tri gola, seriju je inicirao Vasilije Martinović, a potpisnik poslednjeg od tri gola bio je najbolji strelac novobeogradskog kluba u Ligi šampiona - Strahinja Rašović. Proradila je prva strela Novog Beograda, a ni Marton Vamoš nije ostao dužan svom treneru. Najefikasniji igrač mađarskog tima u elitnom takmičenju stavio je tačku na niz Milanovićevih momaka.

Obuzdao je Ferencvaroš domaćina, mađarski veteran odsekao mu je krila. Kada god je Novi Beograd davao makar i minimalne naznake da bi mogao da uhvati priključak, na scenu je stupao Marton Vamoš. I kao po pravilu gol je davao posle preciznog hica Strahinje Rašovića. Vratio se Ferencvaroš na podešavanja iz prvog kruga, preboleo je teške poraze od splitskog Jadrana i Barselonete, i pun elana ulazi u foto-finiš.

VATERPOLO LIGA ŠAMPIONA – 11. KOLO

GRUPA A

Sreda

Barseloneta - Olimpijakos 9:5

Novi Beograd - Ferencvaroš 14:11

Radnički Kragujevac - Jadran Split 13:10

Breša - Dinamo Tbilisi 16:8


GRUPA B

Utorak

Hanover - Crvena zvezda 14:11

Špandau - Pro Reko 6:11

Marselj - OSC Budimpešta 13:9

Jug Dubrovnik - Steaua Bukurešt 14:7



tagovi

VK Novi BeogradVK FerencvarošLiga šampiona u vaterpoluIgor MilanovićDušan MandićStrahinja Rašović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara